Newspage

Vattenskärning: Precisionsskärning i metall

Det finns många sätt att skära metall, men vattenskärning är ett av de mest exakta. Vid vattenskärning används en högtrycksström av vatten för att skära genom metall. Precisionen i denna typ av skärning beror på att vattenstrålen kan riktas med stor noggrannhet och lätt kan ändras i riktning eller storlek. Dessutom garanterar vattenstrålens höga tryck ett rent snitt utan förvrängning eller skador på det omgivande materialet.

Vad är vattenskärning och hur fungerar det?

Finecut är en bearbetningsmetod där vatten används som skärmedium. Vid vattenskärning riktas en högtrycksström av vatten mot arbetsstycket, som sedan antingen sköljs bort eller skärs i små bitar. Det vatten som används vid vattenskärning har vanligtvis ett tryck på över 30 000 psi, vilket gör att det kan skära igenom även de hårdaste materialen. Vattenskärning används ofta för att göra intrikata former eller mönster i metall, men det kan också användas för att skära andra material som glas eller sten. Vattenskärning är en mångsidig och exakt bearbetningsmetod som kan användas för en mängd olika tillämpningar.

Fördelar med vattenskärning

Vattenskärning är inte den mest populära metoden för att skära metall, men den har sina fördelar. En fördel är att vattenskärning ger upphov till mycket lite värme, vilket innebär att risken för att metallen blir skev är mindre. Dessutom kan vattenskärning användas på en mängd olika material, inklusive aluminium, rostfritt stål och till och med titan. Och eftersom snittytan är väldigt liten så blir det mindre spill och skarpare mönster och kanter. Även om det kanske inte är det mest populära alternativet erbjuder vattenskärning flera fördelar som gör det värt att överväga.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln