Newspage

Välj rätt grill inför sommaren 2021

Under den senaste veckan har det börjat bli varmt på många ställen runt om i landet och folk har nu börjat fylla sina pooler, ta fram grillarna och ställt fram alla sina utemöbler. Den här sommaren kommer troligtvis att vara ganska lik förra sommaren fast med lite mindre begränsningar. Något som många förknippar starkt med sommaren är grillad mat och att grilla är en väldigt enkelt form av matlagning som både går snabbt och blir väldigt gott. För någon som är ny inom grillning är det inte lätt att veta hur man ska göra för att få bästa resultatet på grillen och den här artikeln kommer att beröra just detta.

Valet av en grill

Att välja en grill är svårt om man inte har några förkunskaper om de olika grillarnas egenskaper. Det finns lite olika typer av grillar att välja mellan som exempelvis kolgrill, gasolgrill, kamadogrill, rökskåp och elgrillar. Alla dessa grillar har både för och nackdelar när det gäller smak, användarvänlighet, utseende och driftkostnader.

Den klassiska kolgrillen

Kolgrillen är den vanligaste formen av grill man kan hitta i svenska trädgårdar och den har under en väldigt lång tid varit favoriten. Kolgrillar är ofta billigare än andra typer av grillar, men driftkostnaden med grillkol/briketter är lite högre än exempelvis gasol eller el. Kolgrillen är den svåraste av grillarna att använda, då den kräver en hel del kunskaper om hur kolen ska läggas under gallret och hur man behåller värmen på bästa sätt. Att välja en kolgrill kanske inte låter så bra om jämför med övriga grilltyper, men kolgrillen är den typen av grill som ger mest ”grillsmak”. Grillsmaken är en väldigt viktig del för att få det perfekta resultatet. Kamadogrillar är i princip en kolgrill, fast tillverkat till stor del av keramik, vilket är perfekt för att hålla värmen under en längre tid än en vanlig kolgrill.

Den lättanvända gasolgrillen

Gasolgrillar har blivit allt vanligare i svenska trädgårdar under de senaste åren. Anledningen till detta är att den är väldigt enkel att använda och det krävs i princip inget krångel eller kladd med grillkol, vilket kan vara avtändande för vissa. Gasolgrillen kräver väldigt lite underhåll och rengöring till skillnad från kolgrillen och den passar bättre om man ska grilla till många personer. Gasolgrillen har många fördelar, men även ett par nackdelar som portabilitet och grillsmaken. Grillsmaken finns där, men inte i närheten i så stor utsträckning som kolgrillen.

Rökskåp – För de som vill ta grillandet till en ny nivå

Att röka fungerar bra på en vanlig grill, men med ett rökskåp underlättar det mycket vilket garanterar ett bra resultat. Rökskåp drivs av briketter, rökspån eller annat bränsle rekommenderat för rökskåpet. Rökskåp passar utmörkt för dig som gillar mycket röksmak och älskar att göra långkok.

Elgrillen – Lägenhetsmänniskans favorit

Alla har tyvärr inte tillgång till en trädgård, utan bor i lägenhet inne i stan. De flesta lägenheter har balkonger, men där är det oftast inte tillåtet att grilla med kolgrill eller gasolgrill. Anledningen till detta är att de utgör en brandrisk och att det ryker mycket, vilket kan störa övriga i huset. Elgrillen är perfekt för balkonggrillning då den ryker väldigt lite och är säkrare än många andra typer av grillar.

Sammanfattning

Att välja grill är som sagt inte lätt, men jag hoppas att tipsen ovan kommer att hjälpa dig på vägen och göra rätt val av grill.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln