Newspage

Piprökning – Historian bakom

Ända sedan grottmänniskor målade på grottväggarna och sabeltandade tigrar vandrade på jorden har rökning av torkade tobaksblad förekommit. Piprökning i olika former är en uråldrig tradition som än idag är populär över hela världen. Här i Europa blev piprökningen populär under 1500-talet och under denna tiden var det kritpipan som var den vanligaste förekommande pipan på marknaden. Pipor i metall med skaft av ben förekom också, men inte i så stor utsträckning som kritpipan. Under 1800-talet började kritpiporna ersättas med de modernare piporna som vi har än idag. I andra delar av världen är exempelvis vattenpipor vanligt förekommande. Pipor finns i många olika former och utföranden.

Om du funderar på att börja röka pipa är det precis som med mycket annat inte lätt att veta vad man ska ha. När du väljer din första pipa är det viktigt att inte enbart lägga vikten på pipans utseende. Lägg istället fokus på pipans kvalité så kommer du märka att den håller längre och smakar bättre. Ett misstag nya piprökare ofta gör är att de inte låter pipan vila mellan rökningarna. Detta leder till att pipan slits snabbare och att den blir genomsur. En pipa bör också rengöras efter varje användning för att öka livslängden och att smaken håller sig bättre. Rengöringen sker med hjälp av en piprensare och en speciell rengöringsvätska. För bästa möjliga resultat är det en bra idé att ta isär pipan så att den för vädras ordentligt innan nästa rökning.

Det finns många platser på nätet och i butik där du kan köpa pipor. Pipor förekommer i många olika former och kvalitén varierar stort. Vikten av att välja en kvalitetspipa som din första pipa är väldigt viktig och du kommer garanterat att bli nöjd. På Jisonprodukter.se finns ett stort utbud av kvalitetspipor och piptobak från kända tillverkare.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln