Newspage

Inredningstips: Orientaliska mattor

Ni kan du dekorera ditt hem med stora vardagsrumsmattor mattor eller något mindre orientaliska mattor som saida carpet, turkiska mattor och persiska mattor. Om du letar efter ett sätt att lägga till lite lyx till ditt vardagsrum utan att det behöver kosta för mycket. Du behöver inte leta runt i fysiska butiker utan du kan enkelt köpa detta av din matthandlare online.

De är inte bara bra för att ge värme och komfort till alla rum, utan de finns också i alla möjliga stilar, färger och material. Numera är det lättare än någonsin att hitta prisvärda stora vardagsrumsmattor på nätet. Här är några tips på hur du enkelt kan inreda med stora mattor.

Välj rätt storlek på dina orientaliska mattor

Det första steget är att välja rätt storlek på mattan för ditt utrymme. Mät längden och bredden på ditt vardagsrum innan du handlar din matta. Detta säkerställer att mattan du köper passar perfekt i ditt utrymme. Det finns speciella sätt att beräkna förhållandet mellan mattans och rummet storlek för att det ska se bra ut.

Det kan även vara avgörande var du tänk använda din stora vardagsrumsmatta eller stora matta. Ska den vara under ditt vardagsrumsbord, vid din soffgrupp eller i entrén till din bostad.

Välj en orientalisk matta som är anpassad efter användningsområdet och storleken på rummet

Det kan vara frestande att köpa en något överdimensionerad matta som täcker större delen av golvytan. Det är dock viktigt att tänka på hur många möbler du planerar att placera ovanpå den. Du vill inte ha en matta som är för liten eller för stor, utan den ska vara lagom stor så att den förankrar möblerna utan att den tar över för mycket.

Om mattan avses att vara placerad under ett matsalsbord, tänk då lite extra på tjockleken. En matta som är alldeles för tunn kan göra att mattan åker med stolen. På så sätt kan den skada mattan vid mer regelbunden användning.

Att du själv tycker det passar samt att du trivs med din matta bör alltid vara av största vikt. Välj ut en matta som du trivs med och kan njuta av länge. Du får då en matta som kommer att vara betydligt mer hållbar samt att den i bästa fall kan gå i arv till andra generationer.

Välj en stil på orientaliska mattor eller moderna mattor som passar din inredningsstil

När du har bestämt storleken på din matta kommer nästa steg att vara att välja stil. Det finns många olika typer av stora mattor på nätet. I allt från traditionella orientaliska saidamattor som exempelvis olika persiska mattor och turkiska mattor. Till mer moderna mattor och mattor med lång lugg. och allt däremellan.

Fundera över vilken typ av stil du vill ha i ditt vardagsrum. Föredrar du helt enkelt en matta som är mer åt det klassiska håller eller en mer modern matta? Du kanske vill ha en mönstrad matta eller något mer neutralt? Genom att ställa dessa frågor till dig själv, så kommer du enklare att kunna begränsa dina val. På så sätt kan du enklare hitta exakt det du behöver.

Välj ditt material och få reda på mer om mattans tillverkningsmetoder

Du bör fundera på vilket material som passar bäst för din livsstil och hemmiljö. Om du till exempel har husdjur eller små barn hemma är en matta med lång lugg kanske inte idealisk. Det kan många gånger vara svårare att rengöra än en matta med kort lugg.

Om du å andra sidan vill ha något mjukt och mysigt under fötterna kan en mjukare matta med lång lugg vara perfekt för dig. Du bör också tänka på hur mycket slitage din matta kommer att få med tiden. Mattor av ull eller bomull brukar hålla längre än syntetiska material som nylon eller polyester. Detta är på grund av deras hållbarhet och motståndskraft mot fläckar och blekning.

Aktiva beslut som skapar hållbara orientaliska mattor

Med så många alternativ som finns på nätet i dag när det gäller stora mattor finns det ingen anledning till att det behöver vara svårt att inreda med dessa. När du väljer en leverantör online så kan du många gånger även få mer information om hur tillverkningen har skett på ett enklare sätt.

När du tagit dina aktiva beslut bör du således inte glömma bort mäta storleken på ditt rum i första hand. På så sätt kommer du enklare att kunna välja ut en matta som passar in i ditt rum direkt. Välj gärna en stil som passar din smak över längre tid, om möjligt. Välj slutligen ett material som fungerar bäst för dina livsstilsbehov och som är slitstarkt

Genom att noggrant välja ut din matta slipper du även returnera din matta. Detta bidrar till en ökad hållbarhet genom färre returer, vilket är bra för miljön i stort. Med dessa enkla steg i åtanke är det lättare än någonsin att hitta en prisvärd men ändå snygg stor vardagsrumsmatta.

Letar du efter inspiration om orientaliska mattor som saida mattor, persiska mattor och turkiska mattor då kan du få mer inspiration och läsa mer på exempelvis saidacarpet.se. Du kan även hitta mer information hos Saida Carpet om olika hållbara och moderna mattor. Samt mattor med lång lugg och det allra senaste och snyggaste shaggy mattorna.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln