Newspage

Herman Miller Company: En historia

Herman Miller är ett ikoniskt amerikanskt företag med en rik historia som går tillbaka till början av 1900-talet. I dag är det mest känt för sin modernistiska möbeldesign, som har förevigats i populärkulturen och använts i några av de mest kända filmerna och tv-programmen genom tiderna. Herman Miller är dock mycket mer än bara ett möbelföretag; det är en berättelse om amerikanskt entreprenörskap, grymhet och beslutsamhet.

De tidiga åren

Herman Miller grundades 1905 i Zeeland, Michigan, av D.J. De Pree och hans svärfar Herman Miller. Företaget började som en liten tillverkare av träkomponenter för andra möbelföretag i området. År 1909 tog Herman Miller över som VD för företaget efter att hans svärfar gått i pension, och under hans ledning började företaget tillverka kompletta möbler.

År 1923 anställde De Pree George Nelson, en nyutexaminerad arkitekt från Yale University, som företagets första designchef. Nelson förde med sig en ny vision för företaget, och under hans ledning blev Herman Miller känt för sin innovativa och moderna design. Några av de mest kända Herman Miller-möblerna utformades under denna period, bland annat Eames Lounge Chair and Ottoman (1956) och Noguchi Coffee Table (1948).

Åren efter kriget

Efter andra världskrigets slut upplevde Herman Miller en period av enorm tillväxt. Företagets produkter var mycket efterfrågade tack vare boomen i förortsbyggandet och medelklassens framväxt. För att möta denna efterfrågan öppnade Herman Miller flera nya fabriker och utvidgade sitt produktsortiment till att även omfatta kontorsmöbler. I slutet av 1960-talet var Herman Miller en av de största möbeltillverkarna i USA.

Den moderna eran

År 1978 avgick De Pree som VD efter 73 år i företaget och lämnade över facklan till sin son Hugh De Pree. Under Hughs ledning fortsatte Herman Miller att växa och förnya sig. År 1984 introducerade företaget Action Office II – det första öppna kontorsystemet – vilket revolutionerade kontorsdesignen och ledde till en våg av efterföljare. Efter nästan ett sekel i Zeeland, Michigan, flyttade Herman Miller 1999 sitt huvudkontor till Holland, Michigan.

I dag är Herman Miller ett globalt företag med en årlig omsättning på över 2 miljarder dollar. Det fortsätter att ligga i framkant inom möbeldesign med ikoniska produkter som Aeron-stolen (1994) och Sayl-stolen (2010). Företaget har också expanderat utanför möbelbranschen till andra områden som hälso- och sjukvård och utbildning. När Herman Miller ser på framtiden förblir företaget engagerat i sina rötter som en amerikansk tillverkare och designledare.

Herman Miller är ett ikoniskt amerikanskt företag med en rik historia som går tillbaka till 1905. I dag är det mest känt för sin modernistiska möbeldesign som har använts i några av de mest kända filmerna och tv-serierna genom tiderna, t.ex. Mad Men och The Office . Det är också en historia om amerikanskt entreprenörskap och den envishet som har hjälpt företaget att överleva i över 100 år. Oavsett vilka förändringar eller utmaningar som sker i vårt samhälle är det troligt att Herman Miller kommer att fortsätta att vara en viktig kraft både i USA och globalt under många år framöver.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln