Newspage

Vad är skillnaden på isolat och koncentrat?

Att välja mellan isolat och koncentrat är en vanlig fråga när det gäller proteinpulver. Protein är en viktig byggsten för kroppen, speciellt för atleter och personer som tränar regelbundet. Oavsett om du är en elitidrottare eller en motionär kan valet av proteinpulver spela en avgörande roll i din träningsrutin. I den här artikeln kommer vi att titta närmare på skillnaden mellan isolat och koncentrat proteinpulver.

Isolat proteinpulver är kända för att vara högre i proteinhalt per portion jämfört med koncentrat proteinpulver. Detta beror på att isolat har genomgått en extra rening och filtreringsprocess för att ta bort fett och kolhydrater som finns i råvaran. Isolat-protein har vanligtvis mer än 90% proteinhalt per portion. Detta gör att isolat proteinpulver är perfekt för personer som vill maximera sin proteinintag utan att öka sin kaloriintag.

Å andra sidan, är koncentrat proteinpulver inte lika ren som isolat proteinpulver. Detta beror på att den är inte filtrerad lika mycket. Koncentrat proteinpulver har vanligtvis mellan 70 – 80% proteinhalt per portion. Medan koncentrat proteinpulver har mindre proteinhalt per portion jämfört med isolat proteinpulver, innehåller den fortfarande mycket protein. Förutom protein innehåller koncentrat proteinpulver också andra näringsämnen som kan vara fördelaktiga för kroppen.

Eftersom isolerat proteinpulver är renare än koncentrat proteinpulver innehåller den vanligtvis mycket mindre fett och kolhydrater. Medan koncentrat proteinpulver innehåller mellan 2-7% fett och kolhydrater, har isolat proteinpulver nästan inget alls eller innehåller bara marginella mängder. Detta är anledningen till att isolat proteinpulver är perfekt för personer som följer en strikt diet eller som vill hålla sin kaloriintag nere.

isolat vs koncentrat? Båda proteinpulver har sina egna fördelar och nackdelar. Ytterst handlar det om ens egna behov och mål. Om du letar efter högre proteinhalt, mindre fett och kolhydrater, så är isolat proteinpulver det rätta valet för dig. Om du letar efter en mer prisvärd produkt och samtidigt vill ha många andra fördelar, inklusive en komplett näringsprofil och smak, så är koncentrat proteinpulver ett bra alternativ.

Oavsett om du väljer isolat eller koncentrat proteinpulver, är protein viktigt för att uppnå dina träningsmål. De är olika och har sina egna fördelar och nackdelar. Är du osäker på vilken variant som passar dig bäst, är det bäst att kolla med en professionell tränare eller en dietist. Ändamålet med den här artikeln har varit att ge dig några insikter om vad de är och vad som skiljer dem åt. Slutligen är det viktigaste att hitta en produkt som passar dina behov och mål.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln