Newspage

Växthus – Skapa ditt eget lilla ekosystem

Alla trädgårdar behöver ett växthus där du kan odla grönsaker, frukter och andra växter. Om du redan är intresserad av att plantera och är besatt av smaken av helt egenproducerad mat, så är växthuset en självklarhet. Växthuset används för att skapa ditt eget lilla ekosystem för dina växter. Den höga inre temperaturen och luftfuktigheten är vanligtvis gynnsam för tillväxten av växter och grönsaker. Här nedan kommer ett par tips om olika typer av växthus och deras bästa användningsområde.

Bågväxthus

Det bågformade växthuset har den starkaste strukturen. Växthus som harvalvdesign är mycket lämpligt för vårt klimat i de flesta delar av Europa. Snö faller inte på taket, utan åker av under vintern, och på sommaren kommer mer solljus och solvärme in, vilket är en viktig förutsättning för en bra skörd.

Tunnelväxthus

Tunnelväxthuset är mycket lämpligt för dig som inte har ett stort växthusutrymme i trädgården. Tunnelväxthuset är mindre, smalare och mycket kompakt. Tunnelväxthus skapar ett mikroklimat som bidrar till att odla växter i din trädgård eller sommarstuga blir enkelt.

Växthus i trä

Växthus med ramar av trä är mycket hållbara och mycket lämpliga för det nordiska klimat där vi lever. Trä är mer motståndskraftigt mot höga temperaturer och tål lättare extrem värme och kallt väder. Anledningen till att trä är så resistent mot höga temperaturer beror på materialets egenskaper. Till skillnad från metall är träets värmeledningsförmåga mycket lägre. Som belöning kommer träväxthuset också att lämna ett litet avtryck på vår miljö under tillverkningsprocessen och användningen.

Vad odlar man i ett växthus?

I växthuset kan du odla i princip vad som helst. Vissa växter kräver att du har ett växthus för att uppnå ett klimat som vi inte har i Sverige. Bland dessa växter hittar vi till exempel vissa chilipeppar, vattenmeloner och tropiska växter som växer i mycket varmare klimat än vad vi har i Sverige.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln