Newspage

Vattenskärning eller laserskärning: Vilket är rätt val?

Laserskärning och vattenskärning är två metoder när det gäller att skära metall och andra material. Dessa passar bra för olika ändamål. Det är därför viktigt att välja rätt verktyg för det aktuella jobbet. I många falla kan faktiskt vattenskärning med vattenstråleskärteknik helt ersätta traditionell laserskärning.

Du kan få mer inspiration om just dina produkter skulle kunna minska produktionsledet samt minska behovet av brotschning och gradning hos exempelvis wst.se vattensskärning. Detta är ofta utlagt till underleverantörer/legotillverkare.

Det kan även vara som så att det är en egen avsedd avdelning på företaget som sköter efterbearbetningen. Genom att kunna skapa en produkt som är går mer mot ett färdigbehandlat stycke. På så kommer företaget kunna spara stora pengar och korta produktionsledet och öka marginalerna.

Så här kan du som företagare enkelt se hur vattenskärning kan ersätta laserskärning i många fall

Vattenskärning är en mångsidig teknik som kan användas på en mängd olika material, inklusive metaller, sten, glas, keramik och plast. Vattenskärare kan också hantera udda former och snäva toleranser. Dessutom producerar vattenskärare mycket lite värmepåverkad zon (HAZ), vilket innebär att det finns mindre risk för skevhet eller förvrängning jämfört med andra skärmetoder.

Vattenskärning är energieffektivt men kan ta lite längre tid

En av de största nackdelarna med vattenskärning är att den kan vara långsammare än andra metoder, till exempel laser- eller plasmaskärning. Dessutom kräver vattenskärare regelbundet underhåll för att hålla dem igång ordentligt. Vattenskärare producerar en stor mängd slipande skräp, vilket innebär att de måste vara utrustade med ordentliga ventilations- och filtreringssystem.

Laserskärning kan ibland lösa din situation snabbare men till högre kostnad

Laserskärning är ett snabbt och exakt sätt att skära metall. Laserskärare kan uppnå toleranser så låga som +/- 0,001 tum, vilket gör dem idealiska för projekt som kräver extrem precision. Dessutom kan laserskärare producera mycket intrikata mönster och detaljerade mönster. Detta är tidsbesparande men kan vara dyrare i många fall.

Nackdelar med laserskärning

En nackdel med laserskärning är således att den kan vara dyrare än andra metoder, till exempel vatten- eller plasmaskärning. Dessutom tenderar laserskärare att producera mer värmepåverkad zon (HAZ) än andra metoder, vilket innebär att det finns en större risk för skevhet eller förvrängning. En laserskärare kräver oftast även särskilda ventilations- och filtreringssystem på grund av de skadliga rökgaser som produceras under drift.

När det gäller valet mellan vattenskärning och laserskärning finns det många faktorer att ta hänsyn till. En sak är dock säker, vattenskärning har många fördelar. Det är viktigt att utvärdera de specifika behoven i ditt projekt för att kunna välja den bästa metoden för det aktuella jobbet. Du kan även behöva brotschning, finecut/microcut, gradning och kantpressning.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln