Newspage

Skillnaden mellan konstruktionsritningar och bygglovsritningar

De allra flesta renoveringsprojekten kräver bygg- och bygglovsritningar. Vad är då skillnaden mellan dem? Räcker det med att bara använda bygglovsritningarna?

Vad är skillnaden mellan konstruktionsritningar och bygglovsritningar?

Det kan tyckas att ritningarna inte är mycket olika, men i själva verket är de olika. Så vad är skillnaden mellan bygglovsritningar och byggritningar?

Bygglovsritningar

Enligt ”bygglagen” kräver byggande eller rivning av nya byggnader, kompletterande byggnader eller större förändringar av befintliga byggnader eller konstruktioner bygglov. Bygglovsgruppen hjälper till att få bygglov och guidar hela byggprocessen. I huvudsak måste bygglovsritningen innehålla tillräckligt med information för att avgöra om det föreslagna arbetet överensstämmer med alla lämpliga bestämmelser, främst när det gäller arbetssäkerhet. Planlösningar, mekaniska ritningar och rörsystem krävs vanligtvis. Det är dock en minimal uppsättning ritningar, inte så detaljerade som konstruktionsteckningar. Byggritningsteckningar innehåller dock vanligtvis inte detaljer som hjälper designföretaget att beräkna budgeten och genomföra projektet, till exempel material, ytbehandlingar och konstruktionsdetaljer. Till exempel kan golvet beskrivas som ett klinkergolv, men det kommer inte att ge proffs några instruktioner om plattornas typ, storlek, finish, mönster eller layoutriktning.

Konstruktionsritningar

Kompletta konstruktionsritningar och dokument kommer att ta längre tid att slutföra än tillståndsritningar. De innehåller all information som finns på bygglovsritningarna, samt fullständiga specifikationer, detaljerade höjder, golvlayouter, belysning etc. Huvudsyftet med konstruktionsritningar är att ge en grafisk framställning av vad som kommer att byggas. Detta gör att byggföretaget inte bara kan uppskatta kostnaden för projektet, utan också att genomföra det.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln