Newspage

Hur fungerar egentligen en grill?

Grillat har ett stort utbud av grillar, alltifrån gasolgrill, kolgrill till elgrillar och bärbara grillar. Det alla grillar har gemensamt är att det är ett stekredskap som används vid matlagning oavsett om det gäller att grilla grönsaker eller kött.

Den enklaste typen av grill är en värmebeständig behållare fylld med kol- eller grillbriketter. Ett grillgaller eller grillspett placeras ovanför behållaren som materialet som ska grilla placeras på. Vissa rätter är inte lämpliga för grillning. De kan sedan antingen lyftas på spetsarna eller fästas på halvorna, som kan fästas på grillen. Generellt kan grillen flyttas upp eller ner för att justera temperaturen på grillen, som ofta inte har något spjäll. Mängden syre som tillförs genom spjället (justerbara öppningar i tankens botten) kan kontrolleras. Mängden syre och förbränningsgaser som tillförs bestäms till stor del av värmeeffekten som uppnås på grillen, så grillar där du kan kontrollera tilluft och frånluft ger goda chanser till ett bra grillresultat.

Vissa grillar har ett lock som du kan använda för att täcka grillen och därmed kontrollera mängden rökgas som körs. Om du grillar med locket på kan till och med lite rök stanna kvar runt maten, och grillen har en starkare rökig smak.

Det finns också elektriska grillar där värmen kommer från en levande radiator och inga kol eller briketter behövs. Ugnen och mikrovågsugnen kan ha ett grillelement som ger samma effekt.

Trendande artiklar

Dela den här artikeln